Jakie właściwości zdrowotne może mieć gęsi smalec?

Smalec gęsi to idealny przykład domowego składnika, który może zastąpić szkodliwe leki bez recepty. W pełni naturalny specyfik ma właściwości prozdrowotne, które przydatne są m.in. w przypadku przeziębień. Gęsi łój nie tylko radzi sobie w przypadku schorzeń, ale wzmacnia ogólną odporność dzięki licznym witaminom i minerałom. W dodatku można go wykorzystać kreatywnie w kuchni. Jakie są inne zalety smalcu z gęsi?

Właściwości zdrowotne smalcu z gęsi

Smalec gęsi toskładnik uzyskiwany podczas wytapiania sadła, które jest cenione za właściwości lecznicze. Wszystko dzięki licznym składnikom odżywczym. To świetnie źródło żelaza, potasu, magnezu i fosforu, które pomagają wzmocnić generalną odporność. Należy wspomnieć o wielu witaminach: A, E, D, PP oraz z grupy B, które przydatne są przypadku leczeniu wielu schorzeń. To idealny składnik w razie grypy lub przeziębienia. Należy pamiętać o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, a także kwasów oleinowych czy kwasów egzogennych, których czasami brakuje w organizmie.

Smalec z gęsi ma właściwości rozgrzewające, co może być bardzo przydatne w przypadku gorączki. Właściwości te można wykorzystać również w przypadku leczenia górnych dróg oddechowych. Co ciekawe właściwości prozdrowotne smalcu gęsiego nie ujawniają się jedynie przy spożywaniu. Wiele osób używa go do smarowania klatki piersiowej czy pleców. Najczęściej robi się tuż przed snem. Często okazuje się, że chora osoba po wstaniu nie odczuwa już skutków bolącego gardła i mija im katar. Smalec ma też świetny wpływ na bóle stawów, bioder oraz kręgosłupa. Jest też nieoceniony przy innych bólach reumatycznych. Można go zakupić w sklepie internetowym – https://zielonaesencja.pl/product-pol-699-Smalec-z-gesi-sadelkowy-300-ml-Desmal.html.

Wykorzystanie smalcu w kuchni

Zastosowanie smalcu gęsiego nie ogranicza się jedynie do smażenia. Trzeba jednak przyznać, ze to świetny tłuszcz zwierzęcy, który sprawdzi się również przy pieczeniu. Dużą zaletą jest tutaj wysoka temperatury dymienia. Smalcu wcale nie trzeba jednak podgrzewać. Świetnie sprawdza się w przypadku kanapek zamiast masła. Należy jednak uważać z przesadną ilością, bo może niekorzystnie wpływać na sylwetkę.

Świetnym przepisem stosowanym często przez starsze osoby jest połączenie smalcu i miodu. Najczęściej łączy się taką mieszankę z mlekiem w gorącej temperaturze. Połączenie takie pozytywnie wpływa na oskrzela, zwłaszcza przy ich zapaleniu. Najlepiej wypić taką miksturę tuż przed snem. Warto się wspomóc 1-3 szklankami w ciągu dnia. Jako tłuszcz smalec gęsi sprawdza się w zasadzie przy okazji każdego dania. Można na nim smażyć dania z wieprzowiny czy drobiu w wysokich temperaturach. Smalec nadaje się również do przygotowywania warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *