Dla jednych jest ważnym składnikiem zdrowej diety, dla innych kosmetykiem, dzięki któremu można w naturalny sposób wspierać piękny wygląd. Olej arganowy to cenny dar natury, z którego możemy korzystać na wiele sposobów.
Co warto wiedzieć na temat jego właściwości?
Olej arganowy jest cenionym źródłem silnych przeciwutleniaczy oraz witaminy E, można w nim też znaleźć sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym pmega-3, omega-6 i omega-9). Taki skład sprawia, iż ten tłuszcz roślinny może wspierać nas na wiele sposobów. Jakich?
Wiadomo, że olej arganowy to naturalny kosmetyk, dzięki którym walka o utrzymanie pięknej i zdrowej skóry staje się łatwiejsza. Dzięki niemu łatwiej jest nam zachować młody wygląd skóry, przyspieszyć proces jej regeneracji oraz zmniejszyć widoczność pierwszych zmarszczek. Olej arganowy może mieć też bardzo dobry wpływ na stan naszych włosów, przy czym korzystanie z niego zalecane jest przede wszystkim tym osobom, których włosy są już bardzo zniszczone.
A co z dietą?
Wiadomo, że olej arganowy może stać się bardzo cennym składnikiem zdrowego menu. Sięganie po taki dodatek stanie się ważnym krokiem dla tych, którzy chcą się chronić przed miażdżycą oraz przed problemami związanymi ze zbyt wysokim ciśnieniem. Olej arganowy odgrywa też ważną rolę w profilaktyce chorób serca, może zmniejszać też ryzyko pojawienia się zakrzepicy. Powodów, dla których warto włączyć ten tłuszcz roślinny do swej diety, jest zatem sporo. Jak można go wykorzystać w swej kuchni? Ten olej podawany jest na zimno, zatem najlepiej wykorzystywać go jako dodatek do sałatek oraz marynat. Dobrze sprawdza się on również w towarzystwie ryb oraz mięs, które dzięki niemu nabierają ciekawszego smaku oraz większej wartości odżywczej.