Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Witamina na miarę Nagrody Nobla, czyli kilka faktów na temat właściwości kwasu askorbinowego

28 kwietnia 2022 właściwości kwasu askorbinowego

Witamina C należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych witamin. Dlaczego jest ona tak istotna dla funkcjonowania organizmu ludzkiego i w jakich produktach ją znajdziemy? Kiedy warto postawić na suplementację i czy preparat Cemax z witaminą C to dobry wybór? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Witamina uniwersalna

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest rozpuszczalnym w wodzie składnikiem odżywczym, który można znaleźć w wielu różnorodnych produktach spożywczych. W organizmie ludzkim działa jako przeciwutleniacz, pomagając chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki ) to z kolei reaktywne formy tlenu, które powstają w wyniku metabolizmu komórkowego. . Ludzie są również narażeni na działanie wolnych rodników obecnych w środowisku, począwszy od dymu papierosowego, zanieczyszczenia powietrza czy też słonecznego promieniowania ultrafioletowego. Dlatego tak istotne jest dbanie o prawidłowy poziom kwasu askorbinowego w organizmie. Witamina C jest też potrzebna do produkcji kolagenu, czyli białka niezbędnego m.in. do gojenia się ran. Kwas askorbinowy znany jest ponadto ze swoich właściwości poprawiających wchłanianie żelaza.

Historia odkrycia kwasu askorbinowego

Witamina C ma stosunkowo krótką historię, a jej odkrycie zawdzięczamy węgierskiemu biochemikowi Albertowi Szent-György, który w 1928 r. wyizolował ten składnik odżywczy z papryki. Za odkrycie i ustalenie budowy kwasu askorbinowego naukowiec ten został nagrodzony w 1937 r. Nagrodą Nobla. Chociaż wysoka zawartość witaminy C w powszechnej opinii kojarzy się przede wszystkim z owocami cytrusowymi, to o wiele więcej znajdziemy jej w innych owocach oraz warzywach. Przykładowo, w 100 g żółtej papryki znajduje się aż ok. 180 mg witaminy C, a w papryce czerwonej ok. 127 mg. Innymi warzywami bogatymi w tę cenną witaminę są brukselka, szpinak czy też natka pietruszki. Z kolei wśród owoców zawierających największą ilość kwasu askorbinowego należy wymienić choćby czarną porzeczkę, dziką różę, truskawki czy kiwi. Jeśli z różnych powodów nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości kwasu askorbinowego wraz z pożywieniem, warto sięgnąć po suplement, który pozwoli zapobiegać niedoborom oraz w razie konieczności je uzupełniać. Na rynku znajdziemy suplementy dostępne bez recepty – np. tabletki Cemax z witaminą C.

Kto jest narażony na niedobory witaminy C?

Na niedobory witaminy C narażeni są w szczególności palacze, a także osoby regularnie spożywające alkohol. O prawidłowy poziom kwasu askorbinowego w organizmie powinny też zadbać osoby w podeszłym wieku oraz te, którym na co dzień towarzyszy sporo stresu. Jeśli stosujemy różnego rodzaju diety redukcyjne, które nie są w stanie zapewnić nam odpowiedniej podaży witaminy C wraz z żywnością, również warto rozważyć zastosowanie suplementacji. Zarówno w aptekach stacjonarnych, jak i internetowych dostępne są suplementy diety z kwasem askorbinowym. Jednym z takich preparatów jest Cemax z witaminą C, którego zaletą jest ponadto zastosowanie technologii spowolnionego uwalniania witaminy, dzięki czemu jest ona dostarczana organizmowi w sposób stopniowy i kontrolowany.

Artykuł sponsorowany

Redakcja zdrowezatoki.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie troska o zdrowie, odżywianie i piękno spotykają się w harmonijnym związku, tworząc inspirującą przestrzeń dla wszystkich poszukujących drogi do lepszego samopoczucia i wyglądu.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

zabiegi stomatologiczne
badanie wzroku Brzesko
Jacy lekarze używają stetoskopu

Jesteś zainteresowany reklamą?

Jacy lekarze używają stetoskopu