Co warto jeść? Brokuł

0
75
Brokuł

Brokuł to zielona roślina przypominająca wyglądem małe drzewko, składa się z łodygi i różyczek. Należy do rodziny kapustowatych, niektórzy uważają go za kuzyna kalafiora, do tej rodziny należą także kapusta, kalarepa czy brukselka. Nie wszyscy przepadają za jego smakiem ale warto włączyć go do swojego codziennego menu, nawet „przemycając” go z innymi smakami, gdyż kryje w sobie prawdziwe bogactwo zdrowia i urody.

Co kryje brokuł?

Brokuł w 90% składa się z wody, jest więc mało kaloryczny. 100gram brokułów to 34kcal, tak więc przyjmując, że średniej wielkości brokuł ma ok. 500gram, ma on ok. 170kcal.

A posiada wiele cennych witamin i składników mineralnych takich jak;

  • witamina A
  • witamina B1 (tiamina)
  • witamina B2 (ryboflawina)
  • witamina B3 (niacyna, witamina PP)
  • witamina B6
  • witamina B9 (kwas foliowy)
  • witamina C
  • witamina K
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • fosfor
  • mangan
  • sód
  • selen
  • bor
  • nikiel
  • miedź

Zawiera około 3gram błonnika i znacznie większą obecność związków siarki niż w innych kapustnych. Warto również zaznaczyć fakt, że występowanie w jednym warzywie sprzyjających sobie związków, zwiększa ich wchłanialność i działanie. Na przykład witamina C zawarta w brokule czterokrotnie zwiększa wchłanianie się żelaza, który również znajduje się w tym warzywie.

Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych, które zawiera brokuł, należy też wspomnieć o sulforafanie.
Sulforafan jest to związek, który chroni organizm przed nowotworami, działaniem stresu oksydacyjnego i leczy stany zapalne, jak również ma wpływ na bakterię powodującą wrzody żołądka (helikobacter pylori).

Podsumowując skład brokułu można wyczytać jego dobroczynny wpływ na organizm.
Dostarczając potrzebnych składników do naszego organizmu, poprzez włączenie go do swojej diety wspieramy działanie układu nerwowego i odpornościowego, chronimy swój wzrok i inne zmysły a także opóźniamy procesy starzenia. Dodatkowo dbamy o prawidłowe stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi jak również o zdrową i piękną skórę. Brokuł działa także przeciwnowotworowo, chroni przed anemią, skutkami stresu i dba o dobrą kondycję psychiczną.

Jaki brokuł wybrać? Jak się z nim obchodzić?

Wybierając w sklepie brokuł, należy szczególną uwagę zwrócić na jego kolor, jeśli widzimy żółte plamki, nie jest on pierwszej świeżości. Przejrzały brokuł traci wiele swoich cennych wartości. Z kolei warto zwrócić uwagę na jego górną część, ponieważ im bardziej ściśnięte różyczki brokułu, tym lepsza jego jakość.
Po zakupie brokułu nie powinno się zbyt długo trzymać go w lodówce, najlepiej zjeść go w ciągu najbliższych 3-5 dni. Przed włożeniem do lodówki nie myjemy go, do, ewentualnie po lekkim ugotowaniu i starannym osuszeniu można mrozić brokuły. Jeśli chcemy skorzystać w pełni z jego wartości odżywczych, nie powinno się go przegotowywać, wystarczy zblanszować lub chwilę podgotować ale nie więcej niż 3-5 minut, im dłużej będziemy go gotować, tym więcej wartości odżywczych straci.

Z czym komponować brokuł?

Tak naprawdę brokuł nadaje się do użycia w bardzo wielu potrawach i można go spożywać pod wieloma wariantami ;

  • brokuł surowy (w tym przypadku raczej same różyczki, gdyż surowa łodyga jest dość twarda)
  • brokuł blanszowany, gotowany, przyrządzany na parze
  • brokuł skrapiany oliwą z oliwek i przyprawami, ziołami
  • sałatka z brokułem
  • krem z brokułów
  • zupa brokułowa
  • jako składnik zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej
  • jako składnik sosu np. sos serowo-brokułowy lub można spożywać brokuł maczany w ulubionym sosie
  • frittata z brokułem
  • omlet z brokułem
  • pizza lub zapiekanka z jego dodatkiem
  • jako nadzienie np. do naleśników na słono

Oczywiście sposób jego przygotowania wpływa na zawartość wartości odżywczych ale warto przemycać go w przygotowanych daniach, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za brokułami solo.

Ciekawostki

  • brokuł znany jest ludzkości od co najmniej 2000 lat, w Polsce zyskuje coraz większą popularność. To dobrze, ponieważ to warzywo posiada naprawdę wielkie moce. Nazywany jest także zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Jego dwie główne odmiany to zwyczajny i włoski.
  • różyczki brokułu mogą także z powodzeniem służyć, jako dekoracja dań. Świetnie w tej kwestii sprawdzą się także kiełki brokułu.
  • kiełki brokułu nadają się do kanapek i sałatek, mają lekko pikantny posmak i podobnie do samego brokułu, są bardzo zdrowe.
  • wszystkie części brokułu (różyczki, łodyga, kiełki) są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i związków sprzyjających dobremu zdrowiu i urodzie. Nawet jeśli ktoś nie przepada za tym warzywem, warto zastanowić się nad innym wariantem spożywania go, aby jednak się do niego przekonać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here